Mortarul sta la baza tuturor lucrarilor de zidarie, de tencuire sau de reparatii. Mortarul este un amestec de nisip, apa si liant (ciment si/sau var) care se intareste ca piatra. Cand aveti nevoie de cantitati mari de mortar, se prepara in betoniera ca si betonul, in schimb, pentru cantitati mici, se prepara cu lopata.

Tipuri de mortar

Mortarul se imparte in functie de compozitie si de utilizare in:

Mortar din var fabricat – M4T cu var hidraulic. Mai putin rezistent si mai putin etans decat mortarul de ciment, este mai flexibil si lasa peretii sa respire.

Mortar in amestec, M10T, M25T, M50T, si M100 T fabricat dintr-un amestec de ciment si de var, avand caracteristici intermediare intre mortarul din ciment si mortarul din var.

Mortar pentru zidarie – M25Z si M50Z. Este mortarul utilizat pentru constructii ; acesta asambleaza elementele zidariei ( pietre, caramizi, pietre de constructii,etc ) se foloseste mortar din ciment sau mortar in amestec.

Mortar pentru tencuiala – M25T, M50T si M10T este mortarul utilizat pentru constructii. Se foloseste mortar cu ciment sau mortar in amestec, pentru imbracarea zidurilor.

Cantitatile pentru mortare

Necesar pentru 1 mc mortar
Var = 200 Kg
Nisip = 1400Kg
Apa = dupa nevoie

Mortar in amestec M10T, M25T, M50T, si M100T (necesar pentru 1 mc)

CimentVarNisipApa
M10T130 Kg130 Kg1410 Kgdupa nevoie
M25T165 Kg105 Kg1405 Kgdupa nevoie
M50T260 Kg45 Kg1385 Kgdupa nevoie
M100T350 Kg25 Kg1300 Kgdupa nevoie

Mortar pentru zidarie M25Z si M50Z

CimentNisip 0 – 7 mmApa
M25Z1 sac de 50 Kg14,5 galeti4 galeti
M50Z1 sac de 50 Kg11 galeti3 galeti

Mortar pentru tencuiala – M10T, M25T si M50T

CimentNisipApa
M10T1 sac de 50 Kg17 galeti6 galeti
M25T1 sac de 50 Kg14,5 galeti5 galeti
M50T1 sac de 50 Kg10,5 galeti4 galeti

Nisip uscat sau umed

Cantitatile sunt date pentru nisip uscat, dar, in general, nisipul este livrat umed si volumul sau este mai mare decat cel al nisipului uscat. Nisipul umed este mai voluminous cu 15 – 20 % decat nisipul uscat.

Cantitatile de apa

Cantitatea de apa depinde de destinatia mortarului. De exemplu, un mortar pentru tencuiala de protectie trebuie sa fie mult mai lichid decat un mortar pentru fixarea pietrelor de constructie.

Un mortar prea uscat , nu este omogen si greu de folosit (nu lipeste) Un mortar prea umed se usuca greu si este greu de aplicat in strat gros (curge)

Amestecarea pe uscat

Pentru ca un mortar sa fie omogen, trebuie sa procedati la amestecarea pe uscat a nisipului cu liantul ( mortar, var sau mortar si var) Amestecul este bun atunci cand are o culoare uniforma si caqnd nu se vede nisipul.

Componentele

Cimentul se vinde la saci de 50 Kg. Informati-va la vanzatorul dvs. Despre tipul de ciment mecesar, in functie de lucrarile pe care le aveti de efectuat.

Nisipul trebuie sa fie curat, fara resturi vegetale si fara pamant. In functie de regiuni, puteti avea la dispozitie nisip de rau sau nisip de cariera. Nu folositi in niciun caz nisip de mare, pentru ca acesta contine sare iar sarea ataca mortarul. Nisipul are diferite dimensiuni:

foarte finde la 0,1 la 0,3 mm
finde la 0,2 la 0,6 mm
mediude la 0,7 la 1,25 mm
marede la 1 mm si peste

Apa trebuie sa fie curate si pura. In general, cel mai simplu este sa se foloseasca apa din reteaua orasului sau apa de fantana recunoscuta ca fiind potabila.

Pentru cantitati mici, preparati mortarul cu mistria, intr-un container de mortar.

Pe durata prepararii, mortarul pare intotdeauna mai uscat decat este in realitate. Efectuati doua teste; pe de-o parte, neteziti varful gramezii cu o lopata, apa se ridica la suprafata; pe de alta parte, luati niste mortar cu mistrial si vedeti daca mortarul ramane pe mistrie sau curge si se poate modela.

Prepararea mortarului

  1. Pregatiti o zona de preparare curate, in special fara resturi vegetale.
  2. Puneti in aria de preparare cantitatea de nisip calculate pentru preparare.
  3. Varsati cimentul (sau varul) peste nisip.
  4. Incepeti sa amestecati nisipul si cimentul cu ajutorul unei lopeti.
  5. Pentru a obtine un amestec bun, mutati gramada de nisip de doua sau trei ori. Amestecul trebuie sa aiba o culoare omogena.
  6. Formati un crater din acest amestec si varsati 2/3 din apa prevazuta.
  7. Lasati sa cada, putin cate putin, marginile craterului in apa pentru a umezi amestecul.
  8. Amestecati totul pentru a repartiza apa.
  9. Pentru a omogeniza amestecul, mutati-l de doua sau trei ori, asa cum ati procedat cand era uscat.
  10. Taiati partea de sus a mortarului cu lopata. Daca nu se formeaza spirale, adaugati putina apa si amestecati din nou.
  11. Cand mortarul este destul de umed, daca treceti cu dosul lopetii pe deasupra, aceasta se netezeste si apa se ridica la suprafata.
  12. Verificati consistenta mortarului cu ajutorul mistriei in functie de modul in care se formeaza, daca tine sau se scurge.

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatarii
HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.