Tot ce aveti nevoie pentru a obtine betoane si mortare de inalta calitate

Mortar pentru zidarie si tencuieli. Ce este si cum se produce pe santier

Daca sunteti multumiti, transmiteti si altora...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mortarul se foloseste atat in procesul de zidire a peretilor cat si pentru tencuirea lor. Functie de aceste doua utilizari si alti factori exista retete diferite.

Mortarul este un amestec in proportii variabile al urmatoarelor elemente:
– Lianti
– Agregate
– Apa
– Aditivi

Lianti pentru mortare
Liantii care se folosesc in prepararea mortarelor sunt:
– var hidratat pentru constructii (pulbere)
– var pasta
– ipsos pentru constructii
– ciment
– argila
– cenusa de termocentrala

Uzual se folosesc mortarele pe baza de var-ciment sau ciment-var (functie de raportul dintre ele). Pentru a simplifica discutia trebuie spus ca cimentul are in principal rolul de rezistenta iar varul de lucrabilitate, desi nu este intru tocmai exact.

In retete, cu scopul economiei, varul poate fi inlocuit cu slam de carbid, filler de calcar sau diversi aditivi.

Agregatele
Agregatele, cele care compun peste 50% din masa mortarelor sunt diverse tipuri de nisipuri. Preponderent este nisipul natural de cariera sau rau, care in anumite conditii poate fi completat cu nisip de mare sau cu nisip provenit din concasarea rocilor. Este de retinut faptul ca nisipul de mare se poate folosi doar pentru retete de mortar inferioare.

Apa
Se foloseste apa de la reteaua de alimentare sau din alte surse, cu mentiunea ca trebuie sa fie cat mai curata.
Vezi STAS 790-73.

Tabel reteta mortar de zidarie

Tabel reteta mortar tencuiala

2. Este recomandat sa hidroizolati pardoseala demisolului cu membrana cimentoasa Radmyx dupa care sa turnati sapa de egalizare, la randul ei impermeabilizata in masa cu Radmyx.

Armarea sapei se poate face cu plasa din sarma sudata de 5-6 mm grosime pe care o legati perimetral de conexpanduri (M8x100) fixate in perete.

Consistenta sapei poate sa fie normala ori semiumeda.

RETETA SAPA S100
Pentru 1 mc de sapa:
– 28,5 galeti de ciment
– 75 galeti de nisip 0-7mm
– apa in functie de consistenta dorita

Faceti proportiile de retete in functie de capacitatea de amestec in pozitie de lucru a betonierei pe care o aveti.

Pentru a afla care este capacitatea de amestec a betonierei in pozitie de lucru utilizati o galeata de 10L + apa.

Atentie: pentru prepararea mortarelor se utilizeaza var pasta ori var praf rehidratat cu apa, intr-un recipient, cu cel putin 24 ore inainte de utilizare.

Indiferent de cantitatea de apa din amestec sapa de egalizare nu este o sapa autonivelanta.

RETETE DE MORTAR PENTRU ZIDARIE
In toate lucrarile de zidarie se foloseste mortar, preparat din nisip amestecat cu liant si apa. Ca liant se foloseste var, ciment, ipsos sau argila. Daca se foloseste doar un liant mortarul este simplu si daca se folosesc doi lianti (var-ciment sau ipsos-var) mortarul este mixt. In functie de natura lucrarii, elementele consistente se dozeaza diferit pentru a se obtine un mortar mai fluid sau mai vascos.

Mortarul pe baza de var: se amesteca o cantitate pasta de var gros cu apa pana se obtine un lichid albicios, subtire. Se toarna nisip in cantitate de 3 ori mai maredecat cantitatea de var gros.Se amesteca pana se obtine o pasta cat mai omogena. Daca nu gasiti var pasta, puteti folosi si var bulgari care trebuie insa stins. Pentru asta, se toarna putina apa in vasul in care se prepara si apoi se adauga bulgarii. Cand vasul incepe sa fiarba, se toarna apa in cantitate de 3 ori mai mare decat cea a varului bulgari si se amesteca pana se obtine un lichid laptos, numit lapte de var.

Mortarul pe baza de ciment: se amesteca o parte ciment cu patru parti nisip uscat pana devine un amestec omogen. Apoi se adauga cantitatea necesara pana se obtine vascozitatea dorita.

Mortarul pe baza de var-ciment: se prepara din o parte var gros, diluat cu apa, la care se aduaga 10 parti nisip si o parte ciment. Se amesteca bine si se aplica in locul dorit in cel mult 4 ore. Acest tip de mortar se poate prepara si din parti egale de nisip si ciment peste care se adauga lapte de var. O alta reteta prevede amestecarea unei parti de ciment cu 1/2 parti pasta de var si 5 parti nisip si peste acestea se toarna apa.

Mortarul pe baza de ipsos-var: se amesteca 1/2 parte var gros cu apa pana se obtine lapte de var. Se adauga apoi 3 parti de nisip si o parte ipsos.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
1

Proiectele Mele

Se stie ca daca nu iti planifici activitatea si viata vei fi ca o frunza-n vant, doar ajutandu-i pe altii sa-si implineasca proiectele si viata.

proiectele

„Daca te faci oaie se gaseste cine sa te despoaie!” Proverb romanesc

De aceea am infiintat un site de mare ajutor pentru pornirea si administrarea propriilor proiecte. Se numeste proiecte.afacereamea.ro. Va invitam sa-l vizitati si sa va implicati in a-l folosi la maximum!

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii si de 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Beciuri / Pivniţe

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse. Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-50 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Inscrieti-va pentru a primi numeroase resurse de la AfacereaMea.RO!


GARANŢII

Produsele noastre nu par ieftine dar, de cele mai multe ori, preţul obţinut pe mp este sub preţul tradiţional de hidroizolare. Funcţie de proiect s-a ajuns si la costuri de jumatate faţa de soluţiile tradiţionale. SOLUTIA TEHNICA este cea care primeaza. De asemenea, niciun produs nu se vinde fara documentaţie si instruire amanunţita.

Avem garanţii pentru produse între 50 şi 100 de ani. Garanţiile uzuale pentru aplicare sunt de 10 ani.

De aceea contactaţi-ne chiar acum pentru o expertiză!