Reteta de mortare si betoane

Cateva retete uzuale (specif. pe cantit. – galeti):
- mortar tencuiala: M50 T
- mortar pt. zidarie: 25Z (10 Z)
- betoane: C12/15 (B200) si C8/10 (B150).

Stim ca va trebui dat in functie de lucrabilitate si de agregatele folosite dar as as vrea o medie daca se poate, pt. cele 2 variante.

1. Pentru reteta de mortar M 50 T, dozaj kg/mc : ciment IIAM 32.5 = 275 kg; var hidratat = 60 kg.; nisip 0-3 = 1450 kg.

Aceiasi reteta cu dozaj de santier: ciment saci de 50 kg.; var saci de 25 kg; nisip galeti de 10 l. Ciment 5+1/2 saci, var 2+1/2 saci; nisip 94 galeti.

2. Mortar M 25 Z reteta de santier: ciment 3 saci; var 2+3/4 saci; nisip 108 galeti.

3. Pentru beton clasa 8/10: cu agregat in doua sorturi 0-3 ;3-7; consistenta T3-T4; ciment II AS 32,5, dozajele / mc. sunt:
- ciment 6 saci
- sort 0-3 74 galeti
- sort 3-7 54 galeti
- apa orientativa (se corecteaza functie de umiditatea agregatului) 21 galeti

4. Pentru beton clasa 12/15, in aceleasi conditii aveti:
- ciment 7 saci
- sort 0-3 72 galeti
- sort 3-7 53 galeti
- apa orientativa 20 galeti.

De principiu nu dau cimentul la galeata sau lopata si va sfatuiesc sa obligati muncitorii care dozeaza sa procedeze la fel.

In privinta mortarului va sfatuim sa utilizati produsul MULTIBAT de la Lafarge; iese la acelasi pret si in plus nu contine var.

Mortarul se prepara in asa fel incat sa asigure o lucrabilitate usoara. Daca consistenta mortarului este una prea moale mortarul nu “sta” pe perete iar daca este prea “tare” este dificila operatiunea de nivelare.

Zidarii stiu din experienta consistenta unui mortar lucrabil.

Evaporarea prea rapida datorita caldurii ori absorbtia puternica a stratului suport deterioreaza caracteristicile mortarului utilizat la tencuit.

Leave a Reply

  

  

  


*

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>