Oamenii de stiinta au descoperit recent ca cel mai rezistent mortar este cel facut cu orez. Reteta este cunoscuta inca din Antichitate, cand chinezii foloseau acest amestec-minune pentru a construi pagode, fortarete si morminte, unele dintre acestea stand in picioare si astazi, conform Science Daily.

In mod obisnuit, mortarul se face din nisip, apa si ciment, var sau ipsos si este folosit ca liant intre elemente de legatura. Acum 1500 de ani, constructorii chinezi inlocuiau varul sau ipsosul cu un fel de orez lipicios. Aceasta a fost probabil prima reteta de mortar compozit din istorie, continand atat elemente anorganice, cat si organice.

“Componenta anorganica este carbonatul de calciu, in timp ce ingredientul organic este amilopectina, un tip de polizaharida sau carbohidrat complex ce se gaseste in orez si in alte alimente bogate in amidon”, a explicat cercetatorul Binjiang Zhang.

Oamenii de stiinta au recreat reteta si au descoperit ca mortarul chinezesc este mult mai indicat pentru restaurarea cladirilor vechi, fiind mai rezistent si mai compatibil cu o gama mai larga de structuri.

Chiar daca astazi constructorii ar putea sa prefere materialele traditionale, ceea ce trebuie sa retinem in urma acestui studiu este ca solutiile simple, la indemana, pot ascunde de multe ori un potential nebanuit si pot fi preferabile in locul celor complicate.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.