Ne-am imagina ca sclavii romani amestecau betonul cu picioarele asa cum s-ar amesteca chirpicii. Dar acest lucru nu este nici practic si ar fi prea greu pentru sclavi. Iar romanii erau oameni practici. Sa fi avut betoniere in care amestecau betonul?

Dar totul porneste la presupunerea ca romanii “turnau” betonul asa cum facem noi acum. Daca se folosesc texte ale unor autori romani originali si cateva imagini pe care le avem despre metodele lor de constructie, gasim ca romanii isi amestecau mortarul pe baza de ciment asa cum ar face pentru mortarul pentru caramizi – intr-o cutie pentru mortar cu o sapaliga speciala.

Un element cheie al acestui proces este ca ei pastrau scazut continutul de umiditate, astfel incat mortarul era mai vartos decat asa cum suntem noi obisnuiti, rezultand, in esenta, ceea ce noi numim acum un amestec “no slump = fara scurgere”. Daca acceptam acest lucru, apoi romanii nici nu ar fi putut sa-si toarne betonul chiar daca ar fi vrut – era prea vascos!

Apoi carau mortarul până la perete în coşuri. Au pus manual un strat de roci (agregate), iar apoi au indesat mortarul între roci cu ajutorul unui instrument special numit “mai” pentru a scoate tot aerul şi să facă o compactare puternică cu agregatele şi cu stratul de mai jos. Deci, romanii nu amestecau si nici nu turnau betonul in modul în care-l facem noi. In esenţă, ei amestecau mortarul şi agregatele (producând betonul), “la fata locului” chiar în cofraje.

Putem afirma că cele două elemente ale acestui proces, respectiv conţinutul scăzut de apă şi compactarea puternică, au reprezentat o parte din motivul pentru care betonul romanilor a durat atât de mult, în comparaţie cu betoanele noastre care, uneori, nu dureaza fără fisuri nici câţiva ani. Noi folosim un conţinut mai mare de apa, deoarece, din motive economice, folosim maşini automate pentru a ne amesteca in statii mortarul si agregatele pentru a face betonul şi apoi il aducem la santier unde se toarnă în cofraje ce conţin fier beton. Amestecul trebuie să fie suficient de lichid pentru a fi procesat de maşini şi sa curga în jurul armaturilor şi in cofraje cu o interacţiune manuală minimă.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatarii
HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor
Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…