Mortarul este elementul care leagă cărămizile sau alte piese de zidărie și asigură capacitate structurală peretelui sau altei structuri. Există patru tipuri principale de amestec de mortar: N, O, S si M.

Fiecare tip este produs prin amestecarea de proportii diferite de ciment, var și nisip pentru a produce caracteristici specifice de performanță, cum ar fi flexibilitatea, proprietățile de aderenta și de rezistența la compresiune. Cel mai bun tip de amestec de mortar pentru orice proiect depinde de aplicație și de specificațiile de proiectare diferite pentru construcția zidăriei.

Mortarele se fac amestecand ciment Portland, var hidratat și nisip, combinate în proporții specifice pentru a îndeplini specificațiile cerute.

Tip mortar
N supraterana exteriorinteriorstructuralzidarie din piatra moale
Osuprateranainteriornon-structural
Ssubteranafundatii din zidarieguri de vizitareziduri de sprijin canalizariterase si pavaje din caramida
Mpentru rezistenta ridicatazidarie subteranafundatiiziduri de sprijinalei

Mortarul tip N

Mortarul de tip N este de obicei recomandat pe pereții exteriori și supraterani, care sunt expuși la vreme severă și la căldură ridicată. Mortarul de tip N are o rezistență medie la compresiune și este compus din 1 parte ciment Portland, 1 parte var și 6 părți nisip. Este considerat a fi un amestec de uz general, util pentru instalațiile de încărcare de calitate superioară, exterioare și interioare. Este, de asemenea, amestecul de mortar preferat pentru zidăria din piatră moale. Tipul N este mortarul cel mai des utilizat de proprietarii de case și este cea mai bună alegere pentru aplicații generale.

Proportia

  • Ciment Portland — 1 parte volumica
  • Var — 1 parte volumica
  • Nisip — 6 parti volumice

De obicei atinge o rezistenta la 28 de zile de aproximativ 5000 kPa sau 750 psi.

Mortarul tip O

Amestecul de mortar de tip O are o rezistență la compresiune relativ redusă, la numai aproximativ 350 psi. Se folosește în principal de pereți interiori, superiori, care nu poartă sarcină. Tipul O poate fi utilizat ca o alternativă la tipul N pentru unele aplicații interioare, dar utilizarea sa exterioară este limitată datorită capacității structurale scăzute. Nu este recomandat în zonele supuse vânturilor mari. Cu toate acestea, amestecul de mortar de tip O este ideal pentru lucrări de reparații similare pe structurile existente, datorită consistenței și ușurinței de aplicare.

Proportia

  • Ciment Portland — 1 parte volumica
  • Var — 2 parti volumice
  • Nisip — 9 parti volumice

Mortarul tip S

Oferind o rezistență la compresiune ridicată de peste 1.800 psi și o rezistență la legătură la tracțiune ridicată, mortarul de tip S este potrivit pentru multe proiecte supraterane sau subterane. Acționează extrem de bine pentru a rezista presiunii solului și vântului și încărcărilor seismice. Tipul S este alegerea obișnuită pentru multe aplicații subterane, cum ar fi fundații de zidărie, guri de vizitare, pereți de reținere și canalizări, precum și proiecte supraterane cum ar fi terase și alei placate cu cărămidă. Deși mortarul de tip S trebuie să aibă o rezistență de compresie minimă de 1.800 psi, este deseori realizat sa aiba rezistente cuprinse între 2.300 și 3.000 psi.

proportia

  • Ciment Portland — 2 parti volumice
  • Var — 1 parte volumica
  • Nisip — 9 parti volumice

Mortarul tip M

Amestecul de mortar de tip M are cea mai mare cantitate de ciment Portland și este recomandat pentru sarcini grele și aplicații de grad inferior, inclusiv fundații, pereți de reținere și căi de rulare. În timp ce mortarul de tip M oferă cel puțin 2.500 psi de rezistență la compresiune, acesta oferă aderențe și proprietăți de etanșare relativ slabe, ceea ce îl face impropriu pentru multe aplicații expuse. Tipul M este preferat pentru utilizarea cu piatra naturală, deoarece oferă o rezistență similară cu cea a pietrei.

proportia

  • Ciment Portland — 3 parti volumice
  • Var — 1 parte volumica
  • Nisip — 12 parti volumice

Mortarul tip K

Mortarul de tip K este rar utilizat pentru construcții noi, dar poate fi specificat pentru restaurare sau alte aplicații de specialitate. Oferă cea mai mică rezistență la compresiune, de numai aproximativ 75 psi.

Datorită moliciunii sale, tipul K este folosit în principal pentru restaurarea zidăriei pe clădiri istorice sau antice, care necesită un amestec special care nu este semnificativ mai puternic decât zidăria existentă.

Proportia

  • Ciment Portland — 1 parte volumica
  • Var — 3 parti volumice
  • Nisip — 10 parti volumice

Mortarul tip L

Nu este chiar un tip de mortar dupa definiția cuvântului mortar. Tipul L este un amestec numai de var și nisip, FĂRĂ CIMENT.

Rețeta: variază. Sunt cantități diferite de var și cantități diferite de nisip. Nu este folosit în mod obișnuit. Este utilizat în general doar pentru renovari istorice.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.