01. SUMAR

Aceasta Sectiune include:

  • Sape de egalizare pe baza de ciment, turnate pe placi structurale sau acoperisuri, noi sau existente, pentru a forma substraturi plane, netede, pentru aplicarea finisajelor.
  • Sape de acoperire din beton, turnate peste placi structurale, noi sau existente, si finisate spre a forma suprafete netede in vederea acoperirilor.
  • Sape de pardoseala aplicate peste plansee hidroizolate.

Tipurile de sape de pardoseala din beton includ:

  1. Sape cu agregate standard si grele.
  2. Sape cu agregate usoare.

02. STANDARDE DE REFERINTA

  1. SR EN 19724: 2004 Ciment. Partea 4
  2. SR EN 41321: 2004 Ciment pentru zidarie
  3. SR EN 45921: 2003 Var pentru constructii
  4. SR EN 93423: 2004 si SR EN 93423: 2004/AC: 2005 Aditivi pentru mortar de zidarie
  5. SR EN 99821: 2004 si SR EN 99821: 2004/AC: 2006 Mortare pentru tencuire si gletuire
  6. SR EN 99822: 2004 Mortare pentru zidarie.
  7. SR EN 1008: 2003 Apă pentru mortare si betoane.
  8. SR EN 1926: 2001 Pietre naturale pentru constructii.
  9. SR EN 12620: 2003 Agregate naturale grele pentru betoane si mortare cu lianti minerali
  10. SR EN 1305521: 2003 Partea 1: Agregate usoare pentru betoane, mortare si paste de ciment.
  11. NE 001: 1996 2 Normativ pentru executarea tencuielilor umede groase si subtiri
  12. Normativ cadru privind detalierea continutului cerintelor stabilite prin Legea 10295
  13. NP 068: 2003 Normativ privind proiectarea clădirilor civile din punct de vedere al cerintei de sigurantă în exploatare.
  14. P118: 99 Normativ de siguranŃă la foc a constructiilor.
  15. Normative si instructiuni2cadru in vigoare de securitate si sanatate in munca aplicabile subiectului.

03. SCOPUL LUCRARILOR

Lucrarile includ:

  • Sape de anduranta
    • Accese auto
    • Parcaje
  • Sape standard
    • Pardoseli
    • Acoperisuri si terase

04. PRODUSE

04.01. CIMENT SI AGREGATE

Ciment Portland:

Furnizati ciment alb daca este necesar in obtinerea culorilor care sa se potriveasca cu esantioanele Proiectantului General.

Agregate de greutate normala: standard si dupa cum urmeaza:

A. Agregat fin, constand din nisip sau piatra sparta cernuta, curata, tare, fara incluziuni. Cernut prin greutate sa treaca prin sita astfel:

  • 1,2 mm: 50-75 %

B. Agregat granulatie mare, constand din pietris sau piatra sparta cernuta, curata, tare, fara incluziuni.

Cernut prin greutate sa treaca prin sita astfel:

  • 9,5 mm: 30-50 %

Agregate de anduranta: selectat, curat, tare si rezistent, fie spart sau granulat natural, cuart, granit, carborund sau alt material potrivit daca este acceptat de Proiectantul General.

Armaturi: plasa din fire metalice sudate, 60 g. Galvanizate la cald sau acoperite cu rasina epoxidica

Piatra ponce (agregat usor)
K = 0.20-0.40 W/m °C, factor U = 0.40-2.20 W/m °C

04.02. AMESTEC DE SAPA

Sapa standard: se produce un amestec pentru sapa cu urmatoarele caracteristici:

  • Rezistenta la compresiune: 245.75 kg/cmp la 28 zile.
  • Vascozitate: 200 mm maxim in punctul de turnare pentru beton continand super plastifiant si 75 mm maxim pentru beton simplu.

Sapa anduranta: se produce un amestec pentru sapa de anduranta cu urmatoarele caracteristici:

  • Rezistenta la compresiune: 351 kg/cmp la 28 zile.
  • Vascozitate: 200 mm maxim in punctul de turnare pentru beton continand super plastifiant si 75 mm maxim pentru beton simplu

Sapa beton usor: se produce un amestec pentru sapa din beton usor cu urmatoarele caracteristici:

  • Rezistenta la compresiune: 70 kg/cmp la 28 zile.
  • Vascozitate: 200 mm maxim in punctul de turnare pentru beton continand super plastifiant si 75 mm maxim pentru beton simplu
  • Densitate: Nu va depasi 800 kg/mc

04.03. AMESTECARE

Asigurati un mixer mecanic pentru amestecarea sapei pe santier. Echipati mixerul cu un incarcator potrivit, rezervor de apa si dispozitiv de masurare al apei. Utilizati doar mixere care au capacitatea de a amesteca agregate, ciment si apa uniform in timpul specificat si descarca amestecul fara segregare.

Amestecati fiecare incarcatura de 1.5 mc sau mai putin pentru 121/2 minute dupa ce componentele se afla in mixer. Mariti timpul de amestecare cu 15 sec pentru fiecare metru cub de greutate suplimentara.

  • Sapa gata amestecata poate fi utilizata cand este acceptata de Proiectantul General. Atunci cand este acceptabil furnizati sapa gata amestecata in acord cu cerintele din standarde.

05. EXECUTIE

A. CONDITIONARI ALE SUPRAFETELOR

Nu aplicati sape pana cand toate hidroizolatiile asezate peste betonul monolit a fost realizat si inspectat si/sau aprobat de Constructor si de Proiectantul General.

Pentru sapele armate, prevedeti scaunele sau suportii necesari, si mentineti pozitia plaselor de armatura conform conditiilor cerute de lucrarea din santier.

Rosturi: Marcati rosturile din planseul de baza astfel incat rosturile in supra turnare vor fi plasate direct peste ele.

B. PLASARE SI FINISARE

Finisare prin nivelare:

Imprastiati sapa in amestec in mod egal peste suportul pregatit anterior la inaltimea (cota) potrivita si lucrarea este realizata. Utilizati dreptare, driscuitoare pentru nivelarea suprafetelor.

Unde sunt cerute rosturi construiti astfel incat rosturile sa coincida cu cele din planseul de baza.

Executati alte rosturi daca este indicat.

Finisare cu elicopterul:

Dupa nivelare incepeti prima operatiune cu elicopterul electric. Continuati nivelarea pana cand suprafata este pregatita pentru nivelarea finala. Incepeti nivelarea finala cand un sunet ca de sonerie este produs de elicopterul miscat pe suprafata.

Continuati operatiunea de elicopterizare pentru a produce o suprafata fara urme de elice uniforma in textura si aspect.

Finisajul suprafetei de calcare:

Incepeti prelucrarea suprafetei cu masina abraziva cu pietre dupa ce stratul de uzura al pardoselii s2a intarit suficient incat sa se evite deplasarea agregatelor. Pastrati pardoseala uda pe tot timpul executiei. Indepartati materialul desprins prin operatiune cu o racleta si clatiti cu apa.

Umpleti golurile de aer, gropile si alte defecte cu lapte de ciment si aceleasi materiale cu cele folosite pentru sapa. Imprastiati mortarul fluid pe suprafeta si lucrati deschiderile cu o lama din otel.

Frecati mortarul in suprafata pardoseli cu o masina de slefuit. Pastrati pardoseala uda inca 3 zile inainte de slefuirea finala.

Cand suprafata pardoselii este intr2o conditie buna, incepeti al doilea sau ultimul slefuit pentru a elimina stratul de mortar de retus si slefuiti fin suprafata. Dupa slefuit si polisat spalati bine si eliminati materialul in surplus.

Executati astfel operatiunile de slefuire si folositi tehnici dupa cum sunt cerute pentru a obtine finisajul suprafetei in acord cu esantioanele Proiectantului General.

C. MATURATIE SI PROTECTIE

General: Protejati betonul executat proaspat de o uscare prematura si de frig excesiv sau temperaturi inalte. In perioade excesiv de calde, uscate si cu vanturi puternice protejati betonul de pierderea umiditatii inainte si in timpul operatiilor de finisare cu un material de control al evaporarii.

Aplica conform instructiunilor fabricantului dupa indreptare si nivelare dar inainte de nivelare mecanica si elicopterizare.

Porniti stropirea initiala imediat ce apa libera a disparut de pe suprafata betonului dupa turnare si finisare. Daca vremea permite tineti umezeala continua pentru nu mai putin de 7 zile.

Metode de maturatie: Betonul se matureaza prin tratarea cu intaritori, prin umezire, prin acoperire in vederea retinerii umezelii, sau prin combinarea acestor metode conform specificatiilor.

Maturarea prin umezire se realizeaza prin urmatoarele metode:

  • Pastrarea suprafetei de beton uda prin acoperire continuu cu apa
  • Utilizati pulverizarea continua cu apa
  • Acoperirea suprafetei de beton cu un strat absorbant saturat cu apa si tinut continuu ud
  • Realizati un tratament printr2o acoperire cu retentie de umiditate dupa cum urmeaza:
  • Acoperiti suprafata de beton cu o acoperire cu retentie de umiditate pentru tratarea betonului plasat in zonele cele mai largi practicabile cu lateralele si terminatiile indoite cel putin 75 mm si sigilate cu banda autoadeziva.
  • Se vor repara imediat orice gaura sau scurgere in timpul tratamentelor folosind materiale de acoperire si banda izolatoare.
  • Aplicati compusi pentru tratamente pe planseele interioare expuse si pe planseele exterioare, pietonale si borduri astfel:
  • Aplicati compusi pentru tratarea planseelor de beton cu atat mai repede cu cat operatiile finale de finisare sunt terminate (in perioada de 2 ore si dupa ce stralucirea apei de la suprafata betonului a disparut.
  • Aplicati compusi pentru tratarea membranelor care nu vor afecta suprafetele ce vor fi acoperite cu materiale de finisaj aplicate direct pe beton

Tratarea suprafetelor formate:

Tratati suprafetele de beton format, incluzand partea inferioara a grinzilor, planseele purtate si alte suprafete similare, prin umezire cu cofraje pentru monolitizare pentru intreaga perioada de priza sau pana cofrajele sunt indepartate. Daca cofrajele sunt indepartate, continuati tratamentul prin metode specificate deasupra, daca se aplica.

Tratamentul suprafetelor neformate:

Tratati suprafetele neformate inclusiv plansee, pardoseli(sape) si alte suprafete plate prin aplicarea metodei potrivite.

• Tratamentul suprafetelor de beton spre a primi pardoseli se realizeaza in final printr-o acoperire cu retentie de umezeala daca nu este indicat altfel.

D. PERFORMANTE

Nerealizarea legaturii pardoselii (sapei) de substratul de beton (asa cum este evidentiat prin sunetul de gol la lovire), sau dezintegrarea sau alt defect al sapei de a se utiliza drept finisaj de pardoseala vor fi considerate nerealizare a materialului si manoperei.

E. TOLERANTE

Variatia fata de plan a sapei de beton va fi determinata prin utilizarea unui dreptar de un metru lungime, aplicat in orice directie pe suprafata de unde finisajul nu va devia 1.2 mm de la muchie. Nu se vor accepta deviatii mai mari de 3 mm la 30 cm de la nivelul sau panta (inclinatia) indicata cand se testeaza cu dreptarul de 3m.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor
Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatarii
HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.