Mortarele pentru tencuiala clasica necesita o modaliate de aplicare specifica. Indiferent ca este vorba despre tavan sau perete, suprafetelor ce urmeaza a fi tencuite li se aplica o amorsa numita șpriț sau strop. Aceasta este o zeama de ciment (ce contine si putin nisip) ceva mai consistenta si se aplica prin aruncare cu canciocul.

Șprițul este recomandat in special suprafețelor lucioase de beton, caramidă si in special BCA, deoarece astupa o parte din vaporii materialului, care constituie factorul determinant al higroscopicitatii excesive (absorbtia umezelii). In lipsa șprițului, zona de contact intre tencuiala proaspata si perete se usuca aproape instantaneu afectand puternic aderenta.

Cum aplicam tencuiala clasica

Dupa aplicarea amorsei, dar nu imediat, se trece la aplicarea stalpisorilor (stalpilor de ghidare).

Acestia sunt niste benzi verticale de mortar aplicat pe pereti cu latimea de 15-25 cm. Pe un singur perete vor exista cel putin doi stalpi de ghidare. Verticalitatea acestora se asigura cu ajutorul firului de plumb sau al polobocului (nivela cu bula de aer). Dupa intarirea mortarului din stalpi se trece la tencuirea intregului perete dintre ghidaje, inainte ca materialul sa se intareasca, surpulsul de material se elimina cu ajutorul unui dreptar de aluminiu sau o rigla de lemn, lasand astfel suprafata neteda. Tot mortarul cazut pe jos sau de pe dreptar poate fi repus in lada cu material, se stropeste cu apa si se refoloseste.

Tencuiala clasica exterioara de calcane, poduri, grajduri este considerata tencuiala bruta, se aplica intr-un singur strat de aproximativ 2 cm grosime. Marimea nisipului folosit poate ajunge pana la 7 mm dar numai in amestec cu nisipuri mai fin granulate.

Tencuiala clasica exterioara pentru fatade si incaperi se executa in doua straturi: primul avand grosimea de 8-15mm si continand nisip cu granulatie de 0-3mm este denumit grund. Peste acesta se aplica un strat mai fin denumit tinci careare ogrosime de aproximativ 5mm si o granulatie a nisipului din compozitie de 0-1mm (nisip cernut). Peste tinci, suprafetele vor fi varuite sau zugravite. Pentru o suprafata mult mai neteda, peste grund se va aplica un strat de glet in locul tinciului. Acesta este o pasta vartoasa obtinuta din amestecarea energica dintre var si ipsos.

Astazi, se utilizeaza din ce in ce mai rar tencuiala clasica, deoarece au inceput sa fie folosite tot mai mult amestecurile de ciment-var-aditivi ambalate in saci si carora li se va adauga nisipul si apa necesare.

Prepararea mortarelor pentru tencuiala clasica

Este recomandabil ca pentru prepararea mortarului sa se foloseasca betoniera mobila de santier. Ordinea de introducere in betoniera a compozitiei este urmatoarea:

  • o parte din apa de amestec care trebuie sa fie potabila altfel, pot aparea eflorescente daunatoare si inestetice
  • componentele solide (liantul/liantii + nisipul); se omogenizeaza prin malaxare
  • se adauga restul de apa

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor
Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.