Vibrarea betonului are un rol determinant în atingerea unor rezistențe corespunzătoare ale betonului întărit. Prin vibrare se elimină aerul existent în masa betonului proaspăt producându-se astfel compactarea acestuia. Pentru betonul turnat în șantier vibrarea se execută cu vibratorul intern.

Avantajele vibrării / compactării betonului

  • Se elimina apa si aerul in exces, obtinandu-se un beton omogen si rezistent, fara porozitati
  • Betonul fiind omogen, nu vor aparea fisuri in urma dilatarilor si contractarilor termice
  • Se obtine umplerea completa a cofrajului, inclusiv a spatiilor inguste
  • Se asigura patrunderea completa a pastei de mortar printre agregate (pietris, nisip)
  • Rezulta o mai buna aderenta intre beton si armatura
  • Se obtine o mai buna aderenta intre betonul turnat proaspat si straturile mai vechi de beton
  • Creste gradul de impermeabilitate

Timpul de vibrare

… este strâns legat de lucrabilitatea betonului. În mod evident, un beton fluid va avea nevoie de un timp scurt de vibrare 5-10 secunde în timp ce un beton foarte vârtos are nevoie de 1,5 – 2 min.

Rețineți că vibrarea excesivă este nocivă, producând separarea laptelui de ciment faţă de agregate și conducând în final la segregări. 

Modul corect de vibrare

Vibrarea se face în pași mici mărunți. Adică se toarnă o cantitate de beton și apoi se vibrează. O greșeală des întâlnită este că se toarnă tot betonul și după aceea se vibrează la suprafață cât se pot introduce capul vibrator. Doar că acest beton nu va putea evacua aerul din straturile adânci ale turnării.

Vibrarea incorectă înseamnă să atingem armătura sau pereții cofrajului.

O altă dovadă a unei vibrari incorecte este atunci când târâm capul vibrator prin beton și lăsăm goluri de aer mai mari decât erau înainte să ne apucăm de vibrat. Niciodată nu se va plimba capul vibrator în lungurul elementelui de beton.

Capul vibrator se scufundă încet de sus în jos.

Cum să manevrați vibratorul de beton

Vibrarea depinde de mărimea capului vibrator, de frecvența şi amplitudinea mişcării de vibrare, de vâscozitatea betonului, de amestecul de agregate, densitatea şi mărimea armăturilor din oţel, de distanţa faţă de cofraj.

Din practică se consideră compactarea ca fiind bună într-un cerc având diametrul de 10 ori diametrul capului vibrator. Pentru o compactare corectă și completă, vibratorul va fi imersat în așa fel încât cercurile să se intersecteze.

Când s-a terminat vibrarea / compactarea betonului

Semnele dupa care se recunoaste ca s-a terminat compactarea / vibrarea betonului sunt urmatoarele: 

     • betonul nu se mai taseaza

     • suprafata devine orizontala si usor lucioasa

     • inceteaza aparitia bulelor la suprafata betonului


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor
Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.