Una din conditiile principale pentru proiectarea si constructia corespunzatoare a unei structuri de beton o reprezinta intelegerea completa a tuturor aspectelor mediului inconjurator din locatia respectiva. De importanta  speciala pentru rezistenta la sulfati este cunoasterea detaliata a starii solului si a apelor subterane, inclusiv prezenta, omogenitatea distributiei, chimia si mineralogia celor care contin suflati. Este importanta pentru o intelegere mai detaliata a reactiilor chimice ce pot apare intre sulfati si componentele betonului. De aceeasi importanta este si intelegerea miscarii si adancimii nivelului apei freatice. Recomandam ca daca concetratia de sulfat din santier este variabila, betonul (respectiv raportul apa/ciment, tipul de ciment si cantitatea de ciment) vor fi specificate pentru cel mai inalt nivel de sulfat observat.

Intelegerea domeniilor si fluctuatiilor de temperatura si umiditate permite alegerea corecta a calitatii betonului necesara in anumite conditii de mediu.

Prin urmare, aceste conditii de mediu/atmosferice vor fi luate in consideratie chiar in etapa de proiectare, pentru a asigura o reteta corecta de beton si un design structural corespunzator, minimizand accesul apei subterane in structura.

Este important de reamintit ca efectul negativ potential al conditiilor atmosferice poate fi complet anulat daca se livreaza beton cu o calitate compatibila cu conditiile de mediu.

Cele trei strategii principale pentru îmbunătăţirea rezistenţei la soluţiile de sulfat sunt:

  1. a face un beton înaltă calitate, impermeabil;
  2. a se folosi un liant rezistent la sulfat; şi
  3. a se asigura că betonul este pus in opera şi intarit în mod corespunzător pe santier.

Asa cum este recomandat de numeroase standarde si coduri profesionale (v. ACI si UBC), betonul trebuie sa fie proiectat sa aiba o matrice densa, cu porozitate scazuta, ce poate rezista la penetrarea substantelor chimice agresive in betonul intarit.

Functie de concentratia de sulfat din mediul in care va functiona betonul, recomandam un raport maxim apa/ciment de 0,5, posibil chiar si 0,4  (vedeti de ex. Tabelul 1.5). Se va lua in considerare ca obtinerea rezistentei minime la compresie  stabilite poate sa nu fie o masura adecvata de obtinere a durabilitatii in anumite conditii de mediu. Prin urmare, se va lua in considerare o crestere a continutului de ciment peste cel necesar pentru a obtine rezistenta minima (pastrand in acelasi timp scazut raportul apa/ciment!).

Asa cum s-a discutat in Sectiunea 4.10, cimenturile ASTM Type V si altele “rezistente la sulfati” au fost create special pentru a fi folosite in medii bogate in sulfati.

Vor trebui folosite intelegand ca nu sunt un panaceu impotriva atacului de sulfati decat daca se foloseste ciment de calitate. Cimenturile rezistente la sulfati nu sunt un inlocuitor pentru producerea corecta a betonului. Folosirea lor este recomandata pentru a se asigura un al doilea nivel de protectie in plus fata  (nu in loc!) de protectia asigurata de raportul jos apa–ciment, cantitatea adecvata de ciment, şi in general o retetă corespunzătoare şi o manoperă bună. Trebuie tinut minte ca acolo unde sunt prezenti sulfati agresivi cum ar fi sulfatii de magneziu, cimenturile de tip Type V si cele similare pot sa nu dea protectia dorita.

Suplimentar, in mediile severe cu sulfati, se poate dori folosirea folosirea unor aditivi minerali corespunzatori si testati […]

Sunt foarte de dorit controlul calitatii betonului si al manoperei. Cunostintele si tehnologiile necesare sunt in cea mai mare parte disponibile; utilizarea corespunzătoare a acestora trebuie să fie extinsă. In betonul si in structurile de beton bine proiectate, şi în gestionarea adecvată a prelucrarii betonului si a montajului structurii, pericolul de atac de catre sulfati poate fi complet eliminat.

Multi ingineri sunt adesea tentati sa se bazeze pe bariere impermeabile pentru a impiedica solutiile de sulfati sa intre in  contact cu betonul. Asa cum a fost accentuat de DePuy (1994), barierele impermeabile nu sunt recomandate ca o solutie pe termen lung la o solutie agresiva de sulfati deoarece nu exista nici o garantie ca bariera va functiona eficient pe durata necesara.

din cartea SULPHATE ATTACK ON CONCRETE
de Jan Skalny, Jacques Marchand and Ivan Odler, pp 148-149


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor
Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatarii
HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.