Orice producator de pavele are propria reteta. Dar dintre toate retele pe care le cunoastem va recomandam solutia cu doua straturi de compozitie:

 1. Strat de uzura
 2. Strat de rezistenta.

Compozitie:

1. Strat de uzura;

 1. Nisip de rau spalat, granulatie  0-3 mm = 6 galeti de 10 kg (de tabla sau plastic).
 2. Ciment II AS, de preferinta 42,5 (sau 32,5) = 4 galeti (cantitate continuta intr-un  sac de 40 kg).
 3. Aditiv: 150-200 ml – solutie plastifiant (1 kg plastifiant* se dizolva in 2,5 l  apa), rezultind aproximativ 3 litri solutie de aditiv;
  * 1Kg plastifiant ajunge la 16-17 saci de ciment;
 4. Colorant 4% din cantitatea de ciment, 2 kg de colorant la un sac de ciment de 40 kg – 5 kg colorant la 100 kg ciment.

II. Strat de rezistenta

 1. Nisip de riu spalat, granulatie 0-3 mm, 7 galeti cu capacitate de 10 litri
 2. Margaritar de rau (sau concasat), granulatie 4-8 mm, 7 galeti de 10 litri
 3. Aditiv plastifiant, 150-200 ml / sacul de ciment de 40 kg
 4. Ciment IIAS, 42,5 sau 32,5 = 40 kg
 5. Pigment 200 g

Mod de preparare material

Se prepara mai intai stratul de uzura (stratul  I) respectand proportia in compozitie in functie de marimea betonierei, punand in betoniera ce se roteste, pe rand: nisip, culoare, apa, aditiv, ciment si se lasa sa se roteasca circa 8-10 minute (se obtine o culoare mai vie daca betoniera este cu amestec fortat). Se rastoarna amestecul intr-un vas si se prepara stratul II.

Pentru stratul II se pune in betoniera, in ordine: margaritar, nisip, pigmentul de culoare, apa cu aditiv si ciment. Se amesteca circa 5 minute si se rastoarna in alt vas. Cantitatea necesara pentru al doilea strat este de circa 6-7-9 ori mai mare decat cantitatea necesara pentru primul strat, pentru grosimi de pavele de 4,5 – 6 – 8 cm.

Mod de lucru

1. Formele de pavele se ung cu decofrol (cel mai bine cu un pistol cu aer comprimat) care scoate decofrolul sub forma de ‘ceata’ – directionandu-se jetul pe peretii formelor circa 2-3 secunde, dar si cu o cirpa si se intinde bine pe forma, pentru cantitati mici de pavaj, (atentie sa nu se formeze picaturi pe forma de pavele – acestea vor crea bule in pavaj), si se stivuiesc cu fata in jos.

2. Se aseaza o forma pe masa de vibrat (pentru calibrarea grosimii stratului de uzura) si cu un vas (ceasca de plastic etc) ce poate fi incarcata din punct de vedere al umplerii la nivel, peste nivel, sau sub nivel – se pune material din stratul I, astfel incat grosimea stratului, dupa vibrare sa fie de 5-7 mm. Grosimea minima a stratului de uzura este determinat de inaltimea profilului desenului din forma de pavaj, in sensul  ca stratul de uzura trebuie sa acopere in inaltime desenul.

Se masoara grosimea stratului de uzura dupa vibrare si daca aceasta se incadreza in grosimea de 5-7 mm, se stabileste modul de umplere a vasului cu care se pune stratul I in forme. Se aseaza formele ce urmeaza a fi turnate, pe masa de vibrat si se umplu cu material din stratul I  toate formele si se vibreaza 30-50 secunde. Semnul ca o forma este indeajuns de vibrata si aerul din compozitie este eliminat (materialul ‘fierbe’), este spuma ( ca la fierberea supei)de deasupra materialului vibrat. Daca una sau mai multe forme nu a a juns la fierbere dupa aproximativ 30-50 secude se preseaza usor cu mana  pe formele ce se afla pe anumite zone ale mesei de vibrat ce nu vibreaza corespunzator, astfel ca si acestea sa fie in contact cu suprafata mesei de vibrat si sa se elimine aerul. In circa 5 secunde si acestea incep sa ‘fiarba’. Timpul de vibrare nu trebuie sa fie mai mare de 30-50 secunde. Materialul de uzura se face ‘smantanos’ pentru nu a curge usor din vasul cu care se masoara, iar atunci cand se aseaza in forma sa se intinda pe toata suprafata formei, numai la vibrare.

Se opreste vibrarea si se completeaza cu stratul II pana la fata formei. Stratul II se face mai moale, astfel ca acesta se vibreaza 10-15 secunde pina la ‘fierbere’. Atentie, la punerea materialului pe fiecare strat se amesteca materialul din vasul de depozitare temporara pentru a evita sedimentarea, iar punerea materialului din stratul II se face usor, fara a provoca dislocarea materialului vibrat din stratul I. Daca nu se respecta acest  aspect este posibila dislocarea materialului din stratul I de catre stratul II, provocind o pata prin patrunderea stratului II in stratul I.

Se ridica formele de pe masa de vibrat, se aseaza formele unele peste altele  cate 4-5 bucati si se transporta la locul destinat uscarii. Pentru comoditate se pot pune euro-paleti aproape de masa de vibrat si se transporta cu trans-paletul incarcat cu forme, la locul de uscare. Formele luate de pe masa de vibrat se aseaza pe randuri despartite intre ele printr-o folie de plastic si o placa de OSB, placaj, astfel ca randurile succesive sa aiba desenul formei incrucisate. Folia pastreaza apa in forma, necesara pentru priza cimentului, iar placa de OSB mentine planeitatea pentru urmatoarele forme. Se pot pune pe un euro-palet circa 0,8-1 m inaltime si paletul poate fi transportat la locul de uscare in maxim 1 ora de la primele forme asezate (pentru a evita inceperea prizei de intarire).

La locul de uscare peste tot paletul se pune o folie si se leaga jos pentru a pastra umiditatea. Daca nu se transporta la timp la locul de uscare, la transport se pot fisura pavajele din forma.

Pavele se decofreaza dupa 24 ore (vara) sau 48 ore (pe timp mai rece) , folosindu-se dispozitive de decofrare pentru a limita spargerea extremitatilor inca crude.

Dupa decofrare, pavelele se depoziteaza pe paleti cu o inaltime pina la 0,5-1 m, functie de grosimea pavajului, se uda abundent 2-3 zile, invelindu-se pavajul cu folie (pentru a continua absorbtia de apa necesa cimentului din pavaj).

Avantajele folosirii stratului de uzura sunt urmatorele:

 1. O calitate foarte buna a stratului superficial care suporta toate agresiunile exterioare folosindu-se cantitatea maxima de ciment pentru stratul de uzura si cantiatea minima de  ciment in toata masa pavelei;
 2. Se evita exfolierea stratului superficial, pentru ca Stratul II care contine margaritar nu trebuie sa ajunga in Stratul I
 3. Folosirea unei cantitati economice de colorant in primul strat, si a unei cantitati minime in stratul al doilea pentru a da impresia unui pavaj colorat in masa.

Dezavantaje:

Manopera mai costisitoare in cazul folosirii producerii pavajului in doua straturi


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor
Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…