Oamenii de stiinta au descoperit recent ca cel mai rezistent mortar este cel facut cu orez. Reteta este cunoscuta inca din Antichitate, cand chinezii foloseau acest amestec-minune pentru a construi pagode, fortarete si morminte, unele dintre acestea stand in picioare si astazi, conform Science Daily.

In mod obisnuit, mortarul se face din nisip, apa si ciment, var sau ipsos si este folosit ca liant intre elemente de legatura. Acum 1500 de ani, constructorii chinezi inlocuiau varul sau ipsosul cu un fel de orez lipicios. Aceasta a fost probabil prima reteta de mortar compozit din istorie, continand atat elemente anorganice, cat si organice.

“Componenta anorganica este carbonatul de calciu, in timp ce ingredientul organic este amilopectina, un tip de polizaharida sau carbohidrat complex ce se gaseste in orez si in alte alimente bogate in amidon”, a explicat cercetatorul Binjiang Zhang.

Oamenii de stiinta au recreat reteta si au descoperit ca mortarul chinezesc este mult mai indicat pentru restaurarea cladirilor vechi, fiind mai rezistent si mai compatibil cu o gama mai larga de structuri.

Chiar daca astazi constructorii ar putea sa prefere materialele traditionale, ceea ce trebuie sa retinem in urma acestui studiu este ca solutiile simple, la indemana, pot ascunde de multe ori un potential nebanuit si pot fi preferabile in locul celor complicate.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor
Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatarii
HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.